Агенцията по заетостта ще предлага финансова подкрепа на работодатели и безработни,

...
Агенцията по заетостта ще предлага финансова подкрепа на работодатели и безработни,
Коментари Харесай

Работодатели и безработни, искащи да стартират собствен бизнес, ще получат финансова подкрепа |

Агенцията по заетостта ще предлага финансова поддръжка на работодатели и безработни, които желаят да стартират личен бизнес. 

Работодателите, които желаят да наемат безработни лица по разнообразни стратегии и ограничения по заетостта, осъществени в границите на Националния проект за деяние по заетостта за 2020 година, ще могат да получат финансова поддръжка, а  безработните лица ще получат едновременно полагащите им се компенсации при безработица. 

Това става допустимо за последните месеци на 2020 година, откакто близо 2 900 000 лева от бюджета за дейна политика са преразпределени от стратегии и ограничения, които досега не се осъществят в планувания обсег, към такива, за които в изискванията на продължаващата епидемиологична конюнктура има интерес от работодатели и безработни от уязвимите групи.

Обявените средства , в границите на които бюрата по труда могат да подписват контракти с работодатели, са общо над 2 330 000 лева, посредством които може да се субсидира наемането на работа на още 3 000–3 200 безработни от уязвимите групи на пазара на труда.

С други над 120 000 лева може да се подкрепи бизнес старта на най-малко 40 безработни лица с предприемачески планове. Така със средствата от държавния бюджет за 2020 година се чака да се субсидира заетостта на близо 18 000 безработни, както и присъединяване в образования на над 11 000 безработни и заети лица.

Работодателите ще могат да избират всред 14 разнообразни стратегии и ограничения, ако наемат безработно лице до 29 година или над 50-55 година, дълготрайно незает, лице с трайни увреждания, без подготовка или безработна майка на дете до 5 година, както и в случай че са микропредприятия и разкрият първите си работни места.

Преференциите са разнообразни и във връзка с интервал, тип и размер на субсидиране, които са избрани в Националния проект за деяние по заетостта за 2020 година Така да вземем за пример интервалът на субсидиране варира от 3 до 24 месеца, а размерът на предоставяните ежемесечно средства за главно заплащане – от 350 лева до 650 лева, като в множеството случаи се дават и средства за спомагателни хонорари и осигурителни вноски за сметка на работодателя за всяко наето безработно лице по изискванията на съответната стратегия или мярка.

По други 3 ограничения работодателите могат да получат дотации за дуално образование на безработни или образование за придобиване на основни компетентности на наетия личен състав, нужни за работа в съответното дружество.

Агенцията по заетостта дава финансови преференции и на безработните лица с предприемачески планове. Стартирането на лична стопанска активност може финансово да се подкрепи въз основа на утвърден бизнес план посредством приемане едновременно на полагащите се компенсации при безработица или даване на еднократна сума за пускане на бизнес, която през тази година към този момент е до 4 000 лева И при двете ограничения могат да се дават и средства за други, съпътстващи старта на бизнеса, услуги. 

Всяко бюро по труда разполага със средства по част от другите стратегии и ограничения за поощряване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните благоприятни условия за кандидатстване за тях са до привършване на свободния финансов запас и са оповестени в уеб страницата на Агенцията по заетостта, в графа „ Обяви за финансиране по райони ”, структурирани за всяка от 9-те Дирекции „ Регионална работа по заетостта ” /ДРСЗ/ в подрубрики „ Насърчителни ограничения за безработни ” и „ Насърчителни стратегии и ограничения за работодатели ”.

Свободните средства се афишират и на осведомителното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и цялостна информация за опциите, реда и изискванията за даване на преференции за безработни или работодатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР